_______________________

 

 

             

 Νάνσυ Ρουρκ 

H Νάνσυ Ρουρκ μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγκο. Ξεκίνησε τη ζωγραφική σε ηλικία 6 χρονών. Οι γονείς της δε γνώριζαν πως το παιδί τους ήταν κωφό. Για το λόγο αυτό, παρακολούθησε μαθήματα σε ένα πολύ αυστηρό σχολείο για ακούοντες μαθητές.

Σπούδασε γραφιστικό σχέδιο και ζωγραφική στο Εθνικό Τεχνικό Ινστιτούτο Κωφών και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ στη Ν. Υόρκη. Εκεί κέρδισε υποτροφία για μάστερ στο Computer Graphic Design and Painting.

    To 1979 παρουσίασε την πρώτη της δουλειά στην Εθνική Πινακοθήκη της Τέχνης στην Ουάσινγκτον. Σε αυτή την έκθεση συμμετείχαν 12 κωφοί ζωγράφοι. Ο χώρος ανήκε στη θεία του Μόρις Μπράντερσον, φημισμένου ζωγράφου. Η Ρούρκ πανικοβλήθηκε, δεν είχε αρκετή αυτοπεποίθηση, κι έτσι, μετά από αυτή τη συμμετοχή,  εγκατέλειψε τη ζωγραφική και δούλεψε τα επόμενα 20 χρόνια ως υπάλληλος.

     Ήταν σχεδιάστρια στην κινηματογραφική εταιρεία 20th Century Fox, μετατρέποντας τις τότε ασπρόμαυρες ταινίες Casablanca, King Kong, Sherlock Holmes και τις ταινίες του Τζον Γουέιν, σε έγχρωμες. Το 1991 εργάστηκε στο γραφιστικό κομμάτι της Microsoft Corporation στο Σιάτλ.

    Μετά από μία απροσδόκητη απόλυση, επέστρεψε στο όνειρό της με πάθος. Για οχτώ χρόνια ζωγράφιζε ασταμάτητα. Το 2010 εμπλέκεται στην κίνηση De‘VIA δηλαδή Η Τέχνη των Κωφών (Deaf View/Image Art). Η κίνηση DeVIA ιδρύθηκε το 1989 από εννέα κωφούς καλλιτέχνες.

    Στους πίνακές της χρησιμοποιεί κυρίως, το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο, το μαύρο και το άσπρο. Το καθένα από αυτά έχει το συμβολισμό του. Μέσα από τα έργα της κάνει μία πολιτική δήλωση. Ζωγραφίζει μέσα από την εμπειρία της ως κωφή. Εμπνέεται από το πώς η κοινωνία των ακουόντων ελέγχει και ρυθμίζει τη ζωή των κωφών, ψάχνει τρόπους να απεικονίσει το πόσο πολύ υπέφεραν οι κωφοί από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια:

«Ένοιωθα ότι αυτό ήταν σημαντικό για τον κόσμο, το να δούνε δηλαδή, ποια είναι τα δικαιώματά μας ως ανθρώπινα όντα. Οι διακρίσεις ήταν πάρα πολλές τότε και αυτό ακριβώς ζωγραφίζω σήμερα».

     
  

       

 

   
           
 Τηλεκπαίδευση

 


 


    Ψηφίστε

________________________________________